Vintage Chevrolet Club Forums
A nonprofit organization dedicated to the preservation, restoration and enjoyment of all Chevrolets and GMCs.

VISITORS: You are welcome to read our forums. If you want to participate FREE then you need to register. Join the VCCA and get access to the member-only features of the forum, including the ability to attach/upload photos. You'll also receive our monthly magazine "Generator & Distributor". Yearly membership as low as $25!

VCCA MEMBERS: Already a member? Great! Info to access the members-only area.

Topic Options
Rate This Topic
#387692 - 04/15/17 07:22 PM 1965 Chevrolet C10 - Charging Issues
Woogeroo Offline
Shade Tree Mechanic

Registered: 07/10/03
Posts: 147
Loc: Seeing the USA in my Chevrolet...
hiya folks.

1965 Chevrolet C10 lwb stepside

1992 350/5.7L engine with carburetor.

1969 Chevrolet C10 alternator with external voltage regulator.

Interstate Battery / all seasons / January 2016

Ok, a few days ago my blinkers stopped blinking while I was riding around. I was like : hmnn, I've seen this before, it is not charging.

I made it home and put the volt meter on it and sure enough, it was only running around 12 volts.

Also, the big red wire going to the alternator from the wiring harness that goes to the plug on the voltage regulator was burnt up on the alternator side. I fixed that, but... what caused it? Hmnn.

I took the alternator off and took it to the parts store, they ran the bench test on it 3 times and it passed.

I did the Wrenchbender Ret. troubleshooting method as described in this thread here :

1965 C10 - alternator or battery...

and it started over charging like 15 plus volts.

I put in the new voltage regulator, snapped the plug back in, checked all the wire connections... fired it all up and it is only reading 12.39 volts.

I'm confused now, what else can I check?

Maybe the bench test was wrong and the alternator is off just enough?

Check continuity in all of the wires in the harness from the alternator to the voltage regulator?

Thanks folks.

-W

Top
Vintage Auto Garage - 12 Volt
#387713 - 04/15/17 11:46 PM Re: 1965 Chevrolet C10 - Charging Issues [Re: Woogeroo]
Woogeroo Offline
Shade Tree Mechanic

Registered: 07/10/03
Posts: 147
Loc: Seeing the USA in my Chevrolet...
I think I whupped it, but we shall see...

----




Took the battery out and went to the store to have it tested by their fancy machine, it passed.

Checked all of my connections again.

Checked the wires from the alternator to the voltage regulator for continuity with my volt meter... they were all good as well.

Double checked the ground wire on the voltage regulator and moved it to the side on the bare metal.

Snugged everything down again... fired it up... when I revved it up, it was showing good 14 plus volts again.

So... I guess it is good now.

When I took it for a spin I noticed it is loosing anti-freeze... and traced it back to the heater core.

Well, at least that is something I know how to fix.

Happy Wrenchin' Folks,

-W

Top
#387714 - 04/15/17 11:48 PM Re: 1965 Chevrolet C10 - Charging Issues [Re: Woogeroo]
Chev Nut Offline




Registered: 01/08/02
Posts: 24989
Loc: West Allis,Wi.
Looks like you have job security. carrot
_________________________
Chevgene

Top


Moderator:  AntiqueMechanic, d2d2 
Your Status
Please login to post or reply.* * *
Send My Password
Who's Online
1 Chat Members (Peter_Gariepy), 0 Lookie Loo's and 26 Spiders or Bots online.
Key: Admin, Global Mod, Mod
Today's Birthdays
32confederate
Helpful Links
Forum Registration
New User Forum
Members Only Forum
Reset Your Password
Kill Your Cookies

VCCA Home
Join the VCCA
Member Photos
My 31' Chevy Show
What is missing?
31' headlight reflectors re-silvered at home
1936 Roadster - S. Africa
Chevy on the Levee
'37 Seat
Forum Stats
15086 Chat Users
79 Forums
50178 Topics
366686 Posts

Max Online: 304 @ 06/18/16 10:00 AM

 

Notice: Any comments posted herein do not necessarily reflect the official position of the VCCA.